Kunstfotograf Janne Klerk

Janne Klerk

Nærvær, nysgerrighed og det at se, er drivkraften og metoden i mit arbejde med fotografiet.
 
Min første store passion indenfor fotografiet, var i starten teateret. Siden blev det filmbranchen som førte mig videre til landskabet, naturen og arkitekturen – samt mennesker og portrætter.
 
Undervejs har jeg været ansat som assistent for fotograf Gregers Nielsen, gæstestuderet på Kunstakademiets AV-afdeling og været tilknyttet konsulent ved det fotografiske atelier på Statens Værksteder for Kunst og Håndværk, Gammel Dok.
 
Min første soloudstilling blev vist på Nationalmuseet og derefter, frem til i dag, er fulgt en lang række udstillinger og bogudgivelser, som har inkluderet samarbejde med et stort antal forfattere, forlag, museer og kunsthaller.
 
Med årene har jeg realiseret adskillige fotografiske projekter i form af udstillinger og bogudgivelser.
 
Mit første forfattersamarbejde var med historiker Kristian Hvidt. Herefter fulgte en række andre samarbejder, med blandt andet kunsthistoriker Hans Edvard Nørgård-Nielsen, digter Eske K. Mathiesen, meteorolog Jesper Theilgaard mfl. og senest med astrofysiker Anja C. Andersen og forfatter Gitte Broeng.
 
De tre genre, landskabet, naturen og mennesker, er mine foretrukne. Arkitektur indgår ofte naturligt i mange landskaber og bliver derfor en del af mine projekter.
 
Portrætfotografiet synes umiddelbart at være en genre der ligger langt fra naturbilleder, men portrættet er som et landskab, med ustandseligt skiftende udtryk og når det åbner for mennesket bag billedet inviterer det indenfor på sammen måde som dragende billeder af landskaber, natur og arkitektur. Alle fire genre handler i lige høj grad om nærvær, nysgerrighed og det at se.

 

Citater

“Klerks billeder føles som en gave, hvor man får sit land foræret og fortolket”
Pernille Stensgaard, Weekendavisen

 

“Fotografen ser med malerens øjne, og hun ser med forskerens. Ja, mere end det. Janne Klerk ser også med humanistens øjne på de danske kyster”
Henrik Wivel, Kristeligt Dagblad

 

“Imponerende værk om landets kyster”
Lars Ole Knippel, Jyllands-Posten

 

“Danmarks kyster er et stort tænkt og kunstnerisk vellykket forsøg på at påpege, hvor store kvaliteter, der er i de områder, hvor land og hav mødes, og hvor mennesker har levet gennem århundreder”
Torben Weirup, Berlingske

 

“En kærligt og forførende smukt gennemført lystrejse landet rundt med blik for, hvordan kysterne er formet af naturen og præget af menneskene før og nu”
Christian Kaaber, Komiteen for Årets Bedste Bogarbejde

 

”Uanset motiverne, præges Janne Klerks fotografier af en krystallisk renhed …. Hun er en sandhedssøgende fotograf og en billedsøgende digter. Hun er en virtuos seer, som skærer ind til benet i sin fremstilling af virkeligheden. En virkelighed, som hun lader tale direkte igennem sig og nøgternt og usentimentalt giver videre.”
Lisbeth Bonde