Kunstfotograf Janne Klerk

Kunstfotografen Janne Klerk

Janne Klerk (f. 1953) er en af Danmarks bedste kunstfotografer. Ofte skaber hendes billeder huller i tiden, der giver adgang til det sublime. Billederne kan få det mest travle nutidsmenneske til at trække vejret dybt ind og fundere over, hvilken retning tilværelsen tager eller bør tage. Janne Klerks billedverden går i dialog med den store kunst og trækker linjer tilbage til romantikkens landskabsmaleri.

 

At se, at opleve og at være nærværende til stede under fotografiets tilblivelse er kernen i Janne Klerkes metode som fotograf. Det lyder så enkelt, men er det langt fra.

 

Hvor størsteparten af hendes kolleger indenfor fotografi tager mange billeder af samme motiv, som de efterfølgende redigerer, mikser og farvekorrigerer i computeren, så venter Janne Klerk tålmodigt på, at det rette motiv, det rette lys og det rette moment melder sig. Hun benytter stationært kamera og bruger størsteparten af sin tid på at søge og finde sine motiver. Men når hun først har fundet motivet, går hun efter at skabe ”det store billede”, selve fotografiets ”fortælling”, skabt af kompositionen, lyset og helheden i samspil med detaljerne – Janne Klerk formidler sin oplevelse lige så stærkt til publikum, som da hun selv blev betaget af motivet på lokationen. Det sete billede – helt uden manipulering i computeren.

 

Mange af hendes fotografier indgår i serier og udstillinger. Flere af dem er udkommet i bogform – senest Spejlinger ved himlens fod med tekst af Gitte Broeng og Anja C. Andersen, (2022), Ertholmene – en lomme i tiden et sted i nuet med tekst af Rasmus Voss (2019) og Danmarks Kyster, med tekst af Merete Binderup og Gitte Boreng (2015). Se alle bogtitlerne.

 

Citater fra projektet ”Danmarks Kyster”

“Klerks billeder føles som en gave, hvor man får sit land foræret og fortolket”
Pernille Stensgaard, Weekendavisen

 

“Fotografen ser med malerens øjne, og hun ser med forskerens. Ja, mere end det. Janne Klerk ser også med humanistens øjne på de danske kyster”
Henrik Wivel, Kristeligt Dagblad

 

“Imponerende værk om landets kyster”
Lars Ole Knippel, Jyllands-Posten

 

“Danmarks kyster er et stort tænkt og kunstnerisk vellykket forsøg på at påpege, hvor store kvaliteter, der er i de områder, hvor land og hav mødes, og hvor mennesker har levet gennem århundreder”
Torben Weirup, Berlingske

 

“En kærligt og forførende smukt gennemført lystrejse landet rundt med blik for, hvordan kysterne er formet af naturen og præget af menneskene før og nu”
Christian Kaaber, Komiteen for Årets Bedste Bogarbejde

 

”Uanset motiverne, præges Janne Klerks fotografier af en krystallisk renhed …. Hun er en sandhedssøgende fotograf og en billedsøgende digter. Hun er en virtuos seer, som skærer ind til benet i sin fremstilling af virkeligheden. En virkelighed, som hun lader tale direkte igennem sig og nøgternt og usentimentalt giver videre.”
Lisbeth Bonde